Velika Britanija gradi ‘admiralski brod’ za sprovođenje poslovnih interesa

Velika Britanija će izgraditi novi „admiralski brod“ za priređivanje trgovinskih skupova i za promovisanje svojih interesa širom sveta.

Taj brod će biti mesto za predstavljanje britanske robe širom sveta, kao i za trgovinske pregovore na visokom nivou, saopštio je u subotu Dauning strit, dok Velika Britanija traži nove trgovinske odnose pošto je napustila Evropsku uniju krajem 2020. godine.

Brod će imati ulogu i u sprovođenju britanske spoljne i bezbednosne politike, posebno priređivanjem sastanaka na vrhu i diplomatskih pregovora.

To će biti prvi „admiralski brod“ u službi još od 1997, kada je prestao da plovi „Rojal jot Britania“ (Royal Yacht Britannia).

Džonson je rekao da će uloga novog broda biti „drugačija“ od uloge njegovih prethodnika, „što odražava novi status Velike Britanije kao velike nezavisne pomorske trgovinske države“.

„Svaki aspekt tog broda – od njegove konstrukcije, do preduzeća koja će se predstaviti na brodu, odražavaće i promovisati najbolje iz Velike Britanije“, rekao je premijer u saopštenju, ističući da će brod biti „jasan i moćan simbol naše posvećenosti da budemo aktivni na svetskoj sceni“.

Očekuje se da će izgradnja tog broda početi 2022. godine i završena u roku od četiri godine, rekao je Dauning strit, dodavši da ne može da potvrdi cenu dok se ne završi tender za izgradnju.

Posadu broda čiji naziv još nije poznat, činiće osoblje Kraljevske ratne mornarice, a očekuje se da će njegov vek biti oko 30 godina. Moguće je da će biti nazvan po princu Filipu, suprugu kraljice Elizabete Druge i bivšem pomorskom zapovedniku, koji je umro u aprilu u 99. godini.

Pošto je Velika Britanija zvanično napustila EU, okončavši pet decenija „burnog braka“, uspostavila je ili obnovila trgovinske sporazume sa Evropskom unijom, Japanom i nekoliko drugih zemalja, ali ostaje da zaključi još mnoge.

London je sada u pregovorima sa Australijom, a počinje ih sa Indijom, Novim Zelandom i Sjedinjenim Državama o budućim odnosima.